Overstap naar ander boottype of leeftijdsgroep

Vragen over niveau & boottype

Ik heb jeugdkielboot II diploma en wil nu in de Feva-XL. Kan dat en welk niveau moet ik dan invullen?

Nee, die stap kun je niet in een keer maken. De Laerling is een tweemanskielboot en de Feva-XL een tweemanszwaardboot. Dat zijn heel andere schepen. Om in de Feva-XL te kunnen varen, moet je eerst eenmanszwaardbootdiploma's hebben. Heb je die niet, dan is het advies: of doorgaan in de kielbootlijn, dus in de valk. Of eerst in de eenmanszwaardboot Pico leren varen en pas als je niveau II daarin hebt, kun je voor de tweemanszwaardboot inschrijven. Meld bij je inschrijving voor de Pico dat je al wel kielbootervaring hebt.

Kan ik bij mijn vrienden in dezelfde boot? Ik heb nog nooit gezeild, zij hebben al CWO-1.

Nee, dat gaat waarschijnlijk niet. We delen de boten zoveel mogelijk  in naar vergelijkbaar lesniveau. Als je zeilt met jongens en meiden die het net zo goed kunnen als jij, leer je het meest. Jouw vrienden zouden zich vervelen omdat ze al kunnen wat jij nog moet leren. Het is voor jullie allemaal beter om niet bij elkaar te zitten. Tijdens het walprogramma zien jullie elkaar wel en ook bij elkaar op de kamer slapen kan natuurlijk.

Ik heb vorig jaar Pico gezeild en wil nu graag inschrijven voor Feva-XL. Kan dat?

Dat kan alleen als je een bijna afgetekende vorderingenstaat niveau II in de Pico hebt.  Als je vorig jaar je eerste diploma Pico hebt gehaald, kan dat niet. Een tweemansboot varen is alleen leuk als je al redelijk goed kunt zeilen in de eenmans. Anders wordt het een week zwemles in plaats van zeilles. En dat is ook niet leuk voor je medebemanningsvrouw of -man en de andere boten in je lesgroep. Heb je Pico II dan schrijf je je nu in voor Feva-XL II. Je wisselt van discipline en daarom blijf je op hetzelfde niveau als wat je al hebt in de eenmanszwaardboot.


Valk Vago Pico Feva Laerling Surf Optimist