Keuze uit 8 boottypen

Welk boottype kies je?

Je kunt bij Pean kiezen uit veel boottypen. Je leeftijd is in eerste instantie bepalend. Verder hangt het af van wat je leuk vindt en wat je al kunt.

Per zeilkamp maak je de keuze voor één type boot. Er zijn kielboten (Laerling en Valk), zwaardboten (Optimist, Pico, RS-Tera, RS-Feva (XL), Laser en Vago). Daarnaast kun je kiezen voor windsurfen. De RS-Tera, RS-Feva (XL), Laser en Vago zijn alleen voor gevorderde zeilers (minimaal niveau II in de eenmanszwaardboot).

8-12 jaar
Dan kies je voor een Optimist, Laerling, RS-Tera of RS-Feva. Dat zijn onze jeugdboten. In een Optimist beginnen 8-jarigen. Ben je al wat ouder, dan blijft de Optimist een prima keus. Met z'n tweeën in een boot varen kan ook; voor een RS-Feva is eerst de nodige ervaring in de optimist vereist. Heb je nog niet voldoende ervaring voor de RS-Feva, dan is de RS-Tera een mooie tussenstap. In de Laerling kun je vanaf 9 jaar beginnen. Dat is een kleine kielboot.

12-14 jaar
Je kunt kiezen voor een Valk. Dat betekent varen met meerdere cursisten in dezelfde boot. Of je kiest er voor om alleen te varen in een Pico of te gaan surfen. Ervaring is voor alle drie niet nodig. Voor de RS-Feva XL moet je wel zeilervaring in een zwaardboot hebben. 

15-18 jaar
Ook bij deze leeftijd ben je vrij om te kiezen voor een Valk, Pico of surfen. Ervaring is niet vereist. Dat is anders bij de Laser en de Vago. Daarvoor moet je eerst al twee diploma's eenmanszwaardboot hebben.

18 jaar en ouder
Voor jongeren en ouderen is de Valk een heel geschikte boot. Om te lessen, maar ook om er na een of meer cursussen zelf mee op uit te trekken. Zeillessen voor deze leeftijdsgroep alleen in het voorseizoen.


Valk Vago Pico Feva Laerling Surf Optimist